Управляващата коалиция може да се разклати отново - този път покрай ремонта

...
Управляващата коалиция може да се разклати отново - този път покрай ремонта
Коментари Харесай

Кабинетът може да се разклати и заради ремонта на Су-25

Управляващата коалиция може да се разклати отново - този път около ремонта на щурмовите самолети Су-25. Докато бе на посещаване в Москва, в диалог с съветския външен министър Сергей Лавров ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева разгласи, че е поканила в ускорени периоди съветски инженери и експерти да се включат в ремонта, който ще се извърши в неотдавна национализирания цех " Авионамс ". От известието на Народното събрание не излиза наяве какви са параметрите на съветското присъединяване в ремонта, нито по какъв начин ще бъде заплатено.

Министерството на защитата обаче към този момент има подписан контракт с Беларус за ремонта и няма данни той да е преустановен. " Сключеният контракт с ОАО " АРЗ 558 " за ремонт на Су-25 от състава на българските Военновъздушни сили е в действие. За започване на ремонтните действия е належащо предплатено заплащане от българската страна, за което процедурата е в ход ", коментират обаче от Министерството на отбраната пред  " Капитал ". От ведомството добавили, че не знаят да са водени диалози с Русия да поеме поръчката, в случай че договорът с Беларус се провали.

Сагата със Су-25 стартира преди няколко месеца, когато военният министър Красимир Каракачанов разгласи, че от 14-те щурмови самолета летят единствено 4. Обявена бе поръчка за ремонт и поддръжка в рамките на 48 месеца с прогнозна стойност 41 млн. лв. без Данък добавена стойност и оптималната рамка от 82.51 млн. лв. без Данък добавена стойност, или близо 100 млн. лева с Данък добавена стойност. МО заяви, че само две предприятия могат да създадат първокласен ремонт с присъединяване на истинския конструктор - беларуския 558-и авиоремонтен цех в Барановичи и съветския цех 121 АРЗ в Кубинка, част от ОАК. Затова предложения бяха отправени единствено към тях.

Депутат от Българска социалистическа партия обаче разгласи, че българският цех " Авионамс ", който от години поддържа тези самолети, може да направи същия ремонт, и то за доста по-малко пари. Каракачанов отвърна, че в този момент заводът няма лиценз и запас да прави сходни действия. Министърът незабавно бе опроверган от синдикатите  в " Авионамс ". 

В последна сметка Министерство на защитата подписа контракт с Беларус, като един от причините бе, че при избора са били взети предвид възможни наказания при ремонт в Русия. Само преди няколко седмици, по време на съвещание на комисията по защита, бе оповестено, че европейска банка отказала да преведе 82 млн. лева в Беларус поради ембаргото, наложено на страната още през 2004 година

За момента не е ясно какво тъкмо ще се случи с ремонта на самолетите, само че е явно, че Министерството на защитата също е ненадейно от новината от Москва.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР